Vavien

Muhtemelen TR sinemasının son 10 yılda çıkardığı en iyi film. Şahsi kanaatim yanına yamacına sadece Bir Zamanlar Anadolu’da ve Çoğunluk yaklaşabilir.  Sadece bir film olarak değil, AKP dönemiyle tırmanışa geçen “Anadolu kaplanları” çerçevesinde de nefis bir özet olarak izlenmesi gerekir bana kalırsa.

Mutsuz bir evlilik yaşayan elektrikçi Celal, eşi Sevilay, ergen oğulları Mesut ve onların bir abi kabul ettikleri Cemal’in gözünden Tokat’ta geçen bir hikaye görüyoruz. Bir kara komedi olan Vavien, Anadolu insanını ve hayatını olduğu gibi gösteriyor. Belki bir gazetenin 3. sayfasında ufak bir haber olabilecek bir hikaye Engin Günaydın’ın kalemi ve Taylan Kardeşler’in kamerasıyla bir şölene dönüşüyor.

vavien0

Engin Günaydın’ın Vimeo’da bir röportajı vardı (Bulursam linkini koyarım buraya da). Filmin çok az gişe yapmasını, insanların filmde kendilerini görmek istememesine bağlıyordu. Bana mantıklı geldi. Zira film her ne kadar bir komedi olsa da fazlasıyla gerçekçi. Bir de Engin Günaydın’ın bu filmi neden çektiğine dair bir açıklaması vardı aynı röportajda. Coen Kardeşler’in gavurda yaptığı -hatta daha spesifik olarak Musevi kültürü üzerine yaptığı- açılımı, gerçeklerle dalga geçilebilirliği Türkiye’deki baskın kültür üzerine de uygulamak için bir işe giriştiğini, eğer tutarsa ve gişe yaparsa ardından gelecek sinemacıların da aynı yoldan ilerlemesi için cesaret verebileceğini söylüyordu. Kısmet, olmadı. Lakin Engin Günaydın’ın müthiş vizyon sahibi bir insan olduğunu bize gösterdi şükür.

Filmi ben herhalde bir 10 kez izlemişimdir. Her seferinde deli gibi keyif aldım. Her sahne mükemmel kurgulanmış. Gece kulübünün adının yanlış yazılmış olmasından, Settar Tanrıöğen arabada beklerken yerel radyoda okunan “delikanlı şiir”ine kadar -sanırım bunu da Olgun Şimşek okuyor- muhteşem ayrıntılar var. Yine Settar Tanrıöğen’in tv’ye Neşet Ertaş konser videosu koyup elinde bağlamayla aynı anda soloya başladığı sahne ya da Ilker Aksum’un Engin Günaydın’ı sorguya çektiği sahne falan inanılmaz. Filmde AKP’li vekili temsil eden Serra Yılmaz ile Binnur Kaya’nın iletişimsizliği, daha doğrusu en ciddi konu konuşulurken dahi bir anda yemeğe bağlanacak ciddiyette işlenmesi gayet iyiydi.

Şahsen benim en eğlendiğim TR filmlerinden biri Vavien. İzlemediyseniz affetmeyin.

Leave a comment